Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  17/01/2005
Data da última atualização:  30/05/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  VASCONCELOS, M. J. V. de; SANTOS, F. G. dos.
Afiliação:  MARIA JOSE VILACA DE VASCONCELOS, CNPMS.
Título:  Estudo da variabilidade genética entre cultivares de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) através de marcadores moleculares RAPD.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Genética, Ribeirão Preto, v. 18. n. 3, p. 155, set. 1995.
Idioma:  Português
Notas:  Suplemento. Edição dos resumos do 41º Congresso Nacional de Genética, Caxambu, MG, 1995.
Palavras-Chave:  Marcadores moleculares.
Thesagro:  Sorgo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73125/1/Estudo-variabilidade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS17487 - 1UPCRA - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  20/07/2016
Data da última atualização:  24/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GUIMARAES, C. C.; ASSIS, C.; SIMEONE, M. L. F.; SENA, M. M.
Afiliação:  MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS.
Título:  Use of near-infrared spectroscopy, partial least-squares, and ordered predictors selection to predict four quality parameters of sweet sorghum juice used to produce bioethanol.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Energy & Fuels, Washington, v. 30, p. 4137- 4144, 2016.
DOI:  10.1021/acs.energyfuels.6b00408
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet sorghum juice is gaining importance as a raw material for the first-generation ethanol production in the period between harvests of sugar cane. Breeding programs are seeking to improve sorghum quality to increase productivity, what has generated an excessive number of samples to be analyzed. Thus, the aim of this paper was to develop rapid and low-cost methods based on partial least-squares (PLS) and near-infrared spectroscopy (NIRS) for the determination of four quality chemical parameters of sweet sorghum. Spectra were recorded with a transflectance accessory, and robust models were built with 500 samples obtained from more than 200 hybrids and inbred strains. Optimization by variable selection was carried out with ordered predictors selection (OPS), providing simpler, more interpretable and predictive multivariate calibration models. The methods were developed in the working ranges of 5.5−18.1° Brix, 1.2−5.2%, 0.3−13.0%, and 9.8−83.0% for degrees Brix, reducing sugars, polarizable sugars, and apparent purity, respectively. Root-mean-square errors of prediction (RMSEP) of 0.3° Brix, 0.3%, 0.6%, and 5.3% were obtained for these four parameters, respectively. Finally, a complete multivariate analytical validation was carried out, and the methods were considered linear, accurate, sensitive, and without bias.
Thesagro:  Análise de Laboratório; Etanol; Química; Sorgo açucareiro.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS27162 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional